Residential
architecture, landed, completed

Sime Road

The 2-storey detached house was built for an arachnologist and his wife living with their son in the manner of a tropical pavilion, with pitched roof and exposed timber rafters. Set near Singapore's main nature reserve, the centre of the house features an outdoor dining space with a bio-pond surrounded by lush tropical landscape of 12 feet tall heliconias. This central patio space connects the front living pavilion with the elevated rear indoor dining room. Both the indoor spaces are contained by sliding glass doors, which when fully opened, merges the front of the house to the back seamlessly through the indoors and outdoors spaces. Simple green building technologies such as roof ventilators, roof eaves, the use of water courtyards and the appropriate use of glass allow the house to be cooled naturally and minimise the need for air-conditioning.
Completed in 2013. GFA 353.9m2.

Back to Top